Hallo, inloggen
mijn account

Wat zijn de kosten bij gebruik van een elektrische deken per uur?

De winter staat voor de deur en de nachten worden kouder. Je denkt er wellicht over na om die gezellige, warme sfeer in je bed te brengen met een elektrische deken. Maar net als ik heb je je wellicht afgevraagd: “Wat zijn de kosten van een elektrische deken per uur?” Laat me je een voorbeeld berekening tonen:

Eerst en vooral, het is goed om te weten dat, hoewel het idee van het draaien van een elektrisch apparaat de hele nacht zorgwekkend kan klinken, elektrische dekens verrassend energiezuinig zijn. Hoeveel je precies betaalt, hangt af van een paar dingen:

  1. Het vermogen van je deken: Dit is hoeveel energie je deken gebruikt als hij aanstaat. De meeste eenpersoons elektrische dekens gebruiken tussen de 60 en 100 watt. Grotere dekens voor tweepersoonsbedden kunnen tussen de 100 en 200 watt gebruiken.
  2. Jouw elektriciteitstarief: Dit is hoeveel je betaalt voor elke eenheid elektriciteit die je verbruikt. Dit kun je vinden op je energierekening.
  3. Hoe lang je de deken aan hebt: Gebruik je hem alleen om je bed op te warmen, of houd je hem de hele nacht aan?

Voorbeeldberekening

Laten we samen een voorbeeldberekening maken. Stel je voor:

  • Je hebt een elektrische deken die 100 watt verbruikt.
  • Je betaalt €0,20 per kilowattuur (kWh) voor je elektriciteit.
  • Je wilt de deken 8 uur aan laten.

Hier is hoe je de kosten berekent:

  1. Bereken hoeveel kilowatt je deken per uur verbruikt: Een deken van 100 watt is 0,1 kilowatt (omdat 100 watt is 0,1 van een kilowatt).
  2. Vermenigvuldig dat met het aantal uren: 0,1 kilowatt x 8 uur = 0,8 kWh.
  3. Vermenigvuldig dat met jouw elektriciteitstarief: 0,8 kWh x €0,20 = €0,16.

Dus, het zou je slechts €0,16 kosten om je elektrische deken 8 uur aan te laten staan. Valt mee, toch?

Het is goed om in gedachten te houden dat veel mensen hun elektrische deken niet de hele nacht aan laten staan. Vaak wordt hij gewoon gebruikt om het bed voor te verwarmen, waardoor de kosten nog lager worden. Als je deken bijvoorbeeld slechts 1 uur voor het slapen gaan wordt gebruikt, zijn de kosten slechts 2 cent!

Een elektrische deken kan een betaalbare luxe zijn tijdens die koude wintermaanden. Door je bewust te zijn van het wattage van je deken en een beetje basiskennis van je energiekosten, kun je genieten van de warmte zonder je zorgen te maken over een hoge energierekening.

Onderwerpen

Overige Blogs

Hoe gebruik ik een elektrische nagelfrees?

Hoe gebruik je een krultang?

Hoe kan ik thuis zelf mijn kleding stomen?